SUOMEN VANHIN TEETALO

Oy Sergejeff Ab on yksi maamme vanhimpia saman suvun omistuksessa edelleen olevia yrityksiä. Kaikki alkoi Viipurista, kun kauppias I.A. Schushin vuonna 1854 perusti siirtomaa- ja tehdastavarain kaupan. Kaupan palvelukseen astui 14-vuotias Feodor Sergejeff, joka oli kotoisin Venäjän Jarsoslavin kuvernementista.

Liiketoiminta laajeni, ja vuonna 1873 kauppias Schushin oli halukas myymään siirtomaatavarakauppansa nuorelle ja rohkealle Feodorille. Feodor muutti pienen myymälän tukkuliikkeeksi, ja alkoi pakkauttaa teetä omissa nimissään. Näin syntyi Sergejeffin Jaavan tee vuonna 1873, joka on teetalomme myydyin tee tänäänkin.
Feodorin aikana yritys kasvoi, ja siitä tuli yksi Suomen suurimmista tukkuliikkeistä. Menestys mahdollisti niin olutpanimon kuin tupakkatehtaan perustamisen. ”Kauppa käy kuin ennen vanhaan Sergejeffillä” on edelleenkin karjalaisten keskuudessa sananpartena.

Wiipurin Uutiset - Myytävänä hyvää teetä
Wiipurin Uutiset 5.2.1887

Ennen 1900-luvun vaihdetta liike oli kasvanut sellaisiin mittoihin, että toimintaa oli organisoitava uudelleen. Tukkukauppa siirtyi Feodor Sergejeffin vanhimmille pojille Aleksanderille ja Paulille sekä vävylle Nikolaj Bojarinoffille. Toiminimeksi tuli F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp. Keväällä 1908 rakennettiin suuri liiketila varastoineen Viipuriin osoitteeseen Revonkatu 6. Konsuli Paul Sergejeffin kuoltua yhtiö siirtyi pian Paulin lapsille, ja nimeksi vaihdettiin F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp. O.Y.
Toinen maailmansota keskeytti Sergejeffin toiminnan ja vei entiset markkinat, mutta toiminta käynnistettiin uudelleen vuonna 1940 Helsingissä Tunturikadulla. Yrityksen toimitusjohtajaksi siirtyi Paul Sergejeffin tytär Marina Kaareskoski (o.s. Sergejeff). Vuonna 1980 yritys siirtyi hänen tyttärelleen Christel Kaareskoskelle, ja yrityksen nimeksi muutettiin Oy Sergejeff Ab.

freodor-sergejeff

Feodor Sergejeff
(1840-1924)

paul-sergefeff

Paul Sergejeff
(1875-1932)

mariina-kaareskoski

Marina Kaareskoski
(1914-2004)

Teetalo vaihtoi omistajaa vuonna 2009, jolloin Tom Serko ja vaimonsa Petra Lepistö-Serko ostivat Oy Sergejeff Ab:n. Tom Serko edustaa viidettä omistajasukupolvea, ja Tom on itsekin työskennellyt teepakkaamossa 1970-luvun lopulla.
”Sergejeffin kauppahuoneen pitkä historia teeosaajana velvoittaa meitä huolehtimaan, että asiakkaamme saavat aina laadukasta teetä. Omat teemme pakataan tänäänkin käsin teen pakkaamisen hienoimpia perinteitä noudattaen. Käsin pakattaessa teen lehti säilyy ehjänä, teen maku on aito ja teehetki nautinnollinen.
Omien teelaatujemme lisäksi valikoimiimme kuuluvat 130-vuotiaan englantilaisen perheyrityksen Taylors Harrogaten teet ja kahvit.”

Aidot, perinteiset maut parhaisiin teehetkiin.

Mainos 1950-luvulta

Myyntierän lähetysetiketti 60-luvulta

Kuvat: Sergejeffin kuva-arkisto, ellei toisin mainita