Suomen vanhin teetalo

Teetalo Oy Sergejeff Ab on maamme vanhimpia edelleen saman suvun omistuksessa olevia yrityksiä. Kaikki alkoi, kun vuonna 1854 kauppias I.A. Schushin perusti Viipuriin siirtomaa- ja tehdastavarainkaupan, jonka palvelukseen astui 14-vuotias Feodor Sergejeff, kotoisin Venäjän Jarsoslavin kuvernementistä.

19 vuotta myöhemmin liike oli laajentunut niin paljon, että kauppias oli halukas myymään siirtomaatavarakauppansa nuorelle Feodorille. Feodor oli rohkea. Hän muutti pienen myymälän tukkuliikkeeksi ja alkoi pakkauttaa teetä omissa nimissään. Näin syntyi Sergejeffin Jaavan tee vuonna 1873. Sergejeffistä tuli yksi Itä-Suomen tärkeimmistä kauppahuoneista. ”Kauppa käy kuin ennen vanhaan Sergejeffillä” on vieläkin sananparsi karjalaisten keskuudessa.

Ennen vuosisadan vaihdetta liike oli paisunut sellaisiin mittoihin, että toimintaa oli pakko organisoida. Tukkukauppa siirtyi Sergejeffin vanhimmille pojille, Aleksanderille ja Paulille sekä vävylle Nikolaj Bojarinoffille. Toiminimeksi tuli F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp. Keväällä 1908 rakennettiin Viipuriin Revonkatu 6:n suuri liiketalo varastoineen. Konsuli Paul Sergejeffin kuoltua yhtiö siirtyi pian Paul Sergejeffin lapsille ja nimeksi vaihdettiin F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp.O.Y.

Toinen maailmansota keskeytti Sergejeffin toiminnan ja vei entiset markkinat, mutta toiminta käynnistyi uudelleen Helsingin Tunturikadulla jo vuonna 1940. Yrityksen toimitusjohtajaksi siirtyi Paul Sergejeffin tytär Marina Kaareskoski (o.s. Sergejeff). Vuonna 1980 yritys siirtyi hänen tyttärelleen Christel Kaareskoskelle ja yrityksen nimeksi muutettiin Oy Sergejeff Ab.

Nykyisille omistajille teetalo siirtyi, kun Tom Serko ja hänen vaimonsa Petra Lepistö-Serko ostivat Oy Sergejeff Ab:n vuonna 2009. Tom Serko edustaa viidettä omistajasukupolvea ja on itsekin työskennellyt teepakkaamossa jo 1980-luvulla.

Sergejeffin käsinpakattu Jaavan tee on edelleenkin teetalon myydyin tuote. Pakkaamme neljää irtoteelaatua käsin, teen pakkaamisen hienoimpia perinteitä vaalien. Sergejeffin valikoimaan kuuluvat nykyään myös englantilaisen Taylors of Harrogaten teet ja kahvit.